Share This Post

2022 Yılı Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) Başvuruları 06.06.2022 Tarihine Kadar Devam Edecektir.

2022 Yılı Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) Başvuruları 06.06.2022 Tarihine Kadar Devam Edecektir.

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’nun 8’inci maddesi kapsamında endüstriyel işletmelerin enerji verimliliği uygulama projeleri Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) programı ile enerji yoğunluğunun azaltılmasına yönelik uygulamaları Gönüllü Anlaşma programı ile desteklenmektedir. Ayrıca, 9 Mayıs 2014 tarih ve 28995 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2014/6058 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile imalat sanayi tesislerinin en az %15 enerji tasarrufu sağlayan yatırımları 5.Bölge teşviklerinden faydalanmaktadır.

Programın amacı ülkemizde faaliyet gösteren işletmelerin enerji verimliliklerinin artırılmasını sağlamaktır. Bu kapsamda Verimlilik Artırıcı Projeler ve Gönüllü Anlaşmalar adı altında 2 alt program uygulanmaktadır.

Her iki alt program için başvuru yapmak isteyen işletmelerin sahip olması gereken ön şartlar başvuru tarihi itibariyle Bakanlık veri tabanında kayıtlı olması, enerji yöneticisi sertifikasına sahip birisini enerji yöneticisi olarak görevlendirmesi, son 3 yıla ait yıllık toplam enerji tüketimleri ortalamasının asgari 500 TEP olması ve bu verilerin veri tabanına girilmesi gerekmektedir.

Destek tutarı, KDV hariç en fazla 5.000.000 TL bütçeli ve yatırımın geri dönüş süresi 5 yıldan az olan projeler desteklenmektedir. Destek miktarı, proje bedelinin % 30’u kadardır.

Endüstriyel işletmelerin daha önce destekleme kararı alınmış veya uygulaması devam eden projeleri dahil firma başına en fazla 5 proje başvurusu yapılabilmektedir.

Verimlilik artırıcı projeler ekipman, sistem, kojenerasyon sistemi ve atık ısıdan elektrik üretimi sistemini içermektedir.

2022 Yılı Desteklenmesi Uygun Görülen Verimlilik Artırıcı Projelerde 107 endüstriyel işletmenin 138 verimlilik artırıcı projesi desteklenmeye hak kazanmıştır. Söz konusu projeler için 225,1 milyon TL yatırım yapılacaktır. Projesine uygun yapılması durumunda yatırımın 67,5 milyon TL’si Bakanlık tarafından karşılanacaktır. Yatırımlar sonucu yıllık 278,7 milyon kWh enerji ile 97,9 milyon TL parasal tasarruf sağlanması beklenmektedir

Verimlilik Artırıcı Proje (VAP)

ENERJİ VERİMLİLİĞİ DESTEKLERİ ÖZET BİLGİ FORMU

ENERJİ VERİMLİLİĞİ DESTEKLERİ HAKKINDA UYGULAMA USUL VE ESASLARI

İMALAT SANAYİ SEKTÖR SINIFLAMALARI