6736 Sayılı Kanunun Gümrük Vergileri ile ilgili Hükümleri.6736 sayılı “ Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun “ 19.08.2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kanun Gümrük idarelerine karşı herhangi bir şekilde borçlu olan tüm mükelleflere ödeme kolaylığı ile ihtilafların sulh yoluyla sonlandırılmasını sağlamakta, Vergilemede öngörülebilirliğin artırılarak geçmiş vergilendirme dönemleri ile ilgili olası risklerin kaldırılmasını sağlamakta, borçları yeniden yapılandırmakta ve bir ödeme planına bağlamaktadır.
A ) GENEL AÇIKLAMALAR
1) Yeniden yapılandırma kapsamına giren alacaklar: 6736 sayılı Kanun kapsamında; Kanun’un 1. Maddesinin, 1.fıkrasının (d) bendi uyarınca Gümrük Vergisi kapsamında yapılandırmaya konu alacaklar aşağıdaki gibidir.
Gümrük Vergileri ve İdari Para Cezaları, 30/6/2016 tarihinden (bu tarih dâhil) önce 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü doğan ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil daireleri tarafından 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip edilen gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faizleri, gecikme zammı alacakları vergi affının kapsamına girmektedir.
Kanun’un 1.Maddesinin 2.Fıkrasının (b) bendi gereği bu kanun kapsamında gümrük vergileri, ilgili mevzuat uyarınca eşyanın ithali veya ihracında uygulanan ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil daireleri tarafından takip ve tahsil edilen gümrük vergisi, diğer vergiler (ithalde alınan KDV, ÖTV vb.), eş etkili vergiler ve mali yüklerin tümünü ifade etmektedir.
2) Kanunun Kapsadığı Dönem: Yapılandırmaya konu olacak alacaklar esas itibariyle 30/06/2016 tarihi dikkate alınarak belirlenmiştir.
3) Kanun Hükmünden Yararlanma Başvuru Tarihleri: Kanun Hükmünden yararlanmak için Kanun’un yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar (31 Ekim 2016) kadar ilgili kuruma başvurulması gerekmektedir. (Konusuna göre müracat tarihleri farklılık gösterebilir, bunun için yayımlanacak 6736/1. Nolu tebliğe göre hareket etmeniz gerekebilir.)
4) İlk Taksit Ödeme Süreleri: Yasanın yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonu (30 / Kasım 2016)‘dur.
B ) KESİNLEŞMİŞ ALACAKLAR
Kanun’un 2.Maddesine göre KESİNLEŞMİŞ VE TAKİP EDİLEN GÜMRÜK VERGİLERİ ‘ne ilişkin ALACAKLARIN DURUMU aşağıda tablolada açıklanacaktır.
Kanun’un 2.maddesinde kesinleşmiş gümrük vergisi alacaklarına ilişkin hükümler yer almaktadır.
Kanun Kapsamında bir alacağın kesinleşmiş olarak Kabul edilmesi için 19.08.2016 tarihi itibariyle ;
– İlk derece yargı mercileri nezdinde dava açma süresi geçmiş ,
– İtiraz/İstinaf veya Temyiz süreleri geçmiş,
– İdari para cezalarına ilişkin idari yaptırım kararlarına karşı dava açma süresi geçmiş ,
– Uzlaşma hükümlerinden yararlanma süresi geçmiş veya uzlaşılmış olması gerekmektedir.
Bu madde hükmünden yararlanmak isteyen borçluların maddede belirtilen şartların yanı sıra dava açmamaları veya açılmış davalardan vazgeçmeleri ve Kanun yollarına başvurmamaları gerekmektedir.