Share This Post

Alkollü İçkiler İthalatında Bandrol Taleplerinin Karşılanmasına Dair Uygulama Talimatı.

Alkollü İçkiler İthalatında Bandrol Taleplerinin Karşılanmasına Dair Uygulama Talimatı.
  1. Amaç ve Tanımlar

1.1. Amaç

Bu talimat; 23 Aralık 2008 tarihli ve 27089 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliği (Seri No: 5), 07 Kasım 2009 tarihli ve 27399 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliği (Seri No:6) ile 06 Haziran 2003 tarihli ve 25130 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Alkol ve Alkollü İçkilerin İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kapsamında ithal edilecek alkollü içkiler için iletilen bandrol taleplerinin incelenmesinde uyulacak usul ve esasları belirler.

1.2. Tanımlar

Bandrol: Tütün mamulleri ve alkollü içkilerin üzerine yapıştırılacak olan taklit edilemez nitelikteki açık güvenlik unsurları tüketiciler tarafından, gizli güvenlik unsurları özel olarak üretilmiş taşınabilir cihazlarla kamu denetçileri tarafından tespit edilebilir özelliklere sahip olan kıymetli damga niteliğindeki kağıdı (bira için kodlanmış etiketi),

Alkollü içki bildirimi: İthalatçı tarafından, üreticisi, markası, üretim prosesi, ambalaj hacmi, etiketi aynı olan her bir ürün için ürüne ait bilgi ve belgeleri içeren dosya ve eklerini ifade eder.

  1. Bandrol Talebi, İncelenmesi ve Uygunluk Onayı

2.1. Bandrol talebi için, ithalatçının bandrol talep yazısı (6 Seri No.lu Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliği Ek-1) ve ekinde alkollü içki bildirim dosyası ile birlikte müracaat edilir.

2.2. Her bir ürün için ilk alkollü içki bildirim dosyası aşağıda yer alan bilgi ve belgeleri içermelidir.

– Alkollü içki bildirim formu (Talimat Eki-1),

– Ürün bildirimi ve ekleri (İçerik sertifikası, sağlık sertifikası, varsa yaş sertifikası vb. ile orijinal ve Türkçe Etiketin firma tarafından onaylanmış örneği),

– Sevkiyat bildirimi,

– Üretim prosesi,

– Teknik spesifikasyon formu (Alkol ve Alkollü İçkilerin İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Ek-4/a/b/c),

– Ülkemiz mevzuatında yer almayan alkollü içkiler için (tekila gibi) menşe ülke standardı veya teknik düzenlemesi.

2.3. Alkollü içki bildiriminde bulunan firmaların daha sonraki bildirimlerinde, aynı ürün bildirimi, üretim prosesi ve teknik spesifikasyon bilgilerine sahip ürünler için, alkollü içki bildirim formu ile birlikte ilk dosyalarındaki bilgilerin geçerli olduğuna dair taahhütname (Talimat Eki-2) ve sevkiyat bildirimi iletilmesi yeterlidir.

2.4. Bandrol talebi ve eki belgeler incelenerek, varsa eksik evrak tamamlatılır.

2.5. İlk kez distile alkollü içki ithalatı yapacak firmalara ilk başvurularında en fazla toplam 60.000 adet bandrol verilmesi onaylanır. Bu firmaların ilk bir yıldaki ithalatlarında önceki ithalata ilişkin kapatılmış/işlem görmüş gümrük beyannamelerinin temini istenir.

2.6. Dosya tam ise, dosya içeriği bilgi ve belgelerin mevzuata uygun olup olmadığı incelenir; uygun değil ise bandrol talebi reddedilir ve firmaya yazı ile bildirilir, uygun ise bandrol uygunluk onay yazısı hazırlanarak imzaya sunulur.

2.7. Bandrol uygunluk onay yazısı KEP veya kargo yoluyla yetkili firma (Sicpa Turkey…A.Ş.) ile ilgili ithalatçı firmaya tebliğ edilir.

  1. Yürürlük

3.1. Bu talimat yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

Alkollu_Ickiler_Bandrol_Talimat

http://www.tapdk.gov.tr/tr/duyurular/alkollu-ickiler-ithalatinda-bandrol.aspx